Jaunumi

Laika periodā no 2020. gada sākuma līdz jūnija beigām Iekšējās drošības birojs ir uzsācis 34 kriminālprocesus, turklāt būtiska to daļa ir saistīta ar smagiem un sevišķi smagiem valsts amatpersonu veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. No citām pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm saņemti 13 kriminālprocesi.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks: “Šā gada pirmajos sešos mēnešos Iekšējās drošības birojs ir intensīvi strādājis, veicot izmeklēšanu ievērojamā skaitā kriminālprocesu, un šo mēnešu laikā kriminālvajāšanas uzsākšanai esam nosūtījuši 25 kriminālprocesus, tai skaitā īpaši apjomīgu kriminālprocesu par Valsts robežsardzes veiktajiem iepirkumiem robežapsardzes jomā un iespējamu valsts amatpersonu kukuļošanu un naudas līdzekļu izkrāpšanu vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā.”

“2020. gads Iekšējās drošības birojam ir īpašs – šā gada nogalē apritēs 5 gadi kopš Biroja dibināšanas, un esmu gandarīts, ka šajā laikā mums ir izdevies izveidot komandu, kura spēj efektīvi strādāt pie ievērojama skaita kriminālprocesu, atklājot un izmeklējot arvien sarežģītākus un lielāka apjoma valsts amatpersonu veiktos noziedzīgos nodarījumus. Spēcīgas un efektīvi strādājošas komandas izveide nav bijis viegls uzdevums, bet mums tas ir izdevies,” uzsver Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.

Izmeklēto kriminālprocesu ietvaros Iekšējās drošības birojs šā gada pirmā pusgada laikā ir aizturējis 29 personas.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos turpinās jau 2019. gadā novērotā tendence - lielākā daļa no uzsāktajiem kriminālprocesiem ir par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas ir izdarīti dienesta pienākumu pildīšanas laikā. No 34 Iekšējās drošības birojā uzsāktajiem kriminālprocesiem 20 uzsākti par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Izvērtējot Iekšējās drošības birojā saņemto iesniegumu skaitu un tā dinamiku, var secināt, ka arī šā gada pavasarī sākusies pandēmija un ar to saistītā sabiedrības šķietamā mazaktivitāte nav mazinājusi sabiedrības vērīgumu un iniciatīvu, ziņojot par valsts amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem - šā gada pirmajā pusgadā saņemti vairāk nekā 700 iesniegumi, kas ir par 14% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

“Iedzīvotāju aktivitāte, informējot par iespējamajiem valsts amatpersonu pārkāpumiem pastāvīgi palielinās, turklāt pozitīvi vērtējams arī tas, ka plaši tiek izmantots Iekšējās drošības biroja informatīvais uzticības tālrunis, uz kuru iedzīvotāji zvana, lai informētu par aizdomām par iespējamiem pārkāpumiem vai arī lai konsultētos, kā rīkoties noteiktās situācijās, kurās ir aizdomas par valsts amatpersonu neatbilstošu rīcību,” skaidro Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.

Joprojām saglabājas tendence, ka visvairāk sūdzības tiek saņemtas
par Valsts policijas nodarbināto iespējami pretlikumīgo rīcību – 2020. gada pirmajā pusgadā par Valsts policijas iespējami pretlikumīgu rīcību ir saņemts vairāk nekā divas trešdaļas no Iekšējās drošības birojā saņemto iesniegumu kopskaita.

2020. gada otrajā pusgadā Iekšējās drošības birojs turpinās intensīvu darbu kriminālprocesu izmeklēšanā par ar iepirkumiem saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem un iespējamu valsts un ES finanšu līdzekļu izkrāpšanu.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Pateicoties Iekšējās drošības birojā izveidotajai kompetentajai komandai, kā arī pieaugošai plašas sabiedrības informētībai par šīs iestādes darbu, ar katru gadu palielinās gan Biroja darba apjoms, gan rezultāti. 2019. gadā Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanu veica 219 kriminālprocesos, turklāt izmeklējamie kriminālprocesi kļūst apjomīgāki un sarežģītāki, līdz ar ko izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi.

attēls

 

Partneri attēls attēls